Juwelier, de verkoper
Een juwelier is in de meeste gevallen niet de fabrikant van de sieraden die in zijn etalage liggen. Een betere benaming voor juwelier is dan ook juwelenhandelaar, hij of zij verkoopt juwelen en of horloges. Vroeger was dit anders, het begrip “Juwelier” gaat terug tot de gouden eeuw toen Nederland zijn eerste koloniën verwierf, en rijkdom een statement werd, moest dat natuurlijk getoond worden. De eerste juweliers waren edelsmeden, deze maakten op bestelling juwelen voor rijke koopmannen en – vrouwen. Zelden hadden ze juwelen op vooraard, uit angst voor diefstal.https://nl.wikipedia.org/wiki/Juwelier
Een etalage & een glimlach
Juwelen worden nog steeds verkocht maar niet meer met hoofddoel om zich te onderscheiden van anderen ( tenzij je net zoals vroeger er heel veel geld aan spendeert), laat het ons zo zeggen er een verandering heeft plaats gevonden. De edelsmid (degene die de juwelen maakt) is niet langer de juwelier. De edelsmid zit meestal aan een stofferige, donkere werkbank fantastische sieraden te maken, terwijl de juwelenhandelaar zich schaart in een prachtige winkel met een nog mooiere etalage en omringt wordt met een mooie verkoopster(s). Zelf heb ik als goudsmid al letterlijk ondervonden hoe goed een etalage en mooie verkoopster werkt voor de verkoop ervan. Daarvan heb ik voorvallen genoeg gezien toen ik werkte voor een juwelierszaak in Antwerpen. Een pronkende etalage en glimlach, meer is niet voor nodig!
Wie research doet wordt beloond
Het is zoals bij alles, wie niet op tijdelijke emotie koopt en beetje opzoekwerk doet wordt altijd beloond. Dat laat zich bijvoorbeeld merken bij trouwringen, wie goed vergelijkt kan voor hetzelfde geld meer laten maken bij een traditionele goudsmid. En wie wil nu niet meer kwaliteit? Als het van mij afhangt mag het begrip edelsmid terug keren zoals het vroeger was in de gouden eeuw. Maar uiteraard dat kiezen jullie zelf!
In elk geval ikzelf sta altijd klaar om een werkelijke emotie te vertalen in een mooi juweel, welkom!